
مشکلات کبد چرب و راههای درمان آن
کبد یکی از اعضای بسیار مهم بدن است که در صورت آسیب، مشکلات زیادی را برای انسان به وجود خواهد آورد. اما درباره مشکلات کبد و راههای درمان آن چه میدانید؟
کبد چرب چیست؟
کبد دومین عضو بزرگ در بدن انسان است و مسئول به اصطلاح رد کردن تمام مواد غذایی و نوشیدنی مصرف شده از صافی است که این بدان معناست که کبد فاکتورهای مضرر مواد غذایی را گرفته و آنها را به صورتی بدون ضرر وارد سیستمهای دیگر بدن می کند. کبد به طور طبیعی خود را توسط سلولهایی ترمیم و پاکسازی میکند اما اگر فاکتورهای منفی وارد شده بیار باشند در این کار اختلال رخ میدهد.
وجود چربی در کبد هر انسانی طبیعی است اما اگر کبدی دارای 5 تا 10 درصد چربی باشد کبد چرب نامیده میشود.
کبد چرب یک موقعیت مخرب را در بدن ایجاد میکند و بدتر اینکه هیچ علامت هشدار دهندهای در ابتلا ندارد. 10 تا 20 درصد مردم آمریکا مبتلا به کبد چرب هستند و این آمار برای ایرانیان چیزی بالغ بر 40 درصد است و این هشدار بزرگی برای مردم ایران محسوب میشود.
پژوهشگران معتقدند، چربی زیاد به کبد آسیب میرساند. در افراد چاقی که به بیماری کبد چرب مبتلا نیستند، چربی موجود در غذا در نهایت به کبد میچسبد و به این ترتیب چربی حتی در کبد افرادی که الکل استفاده نمیکنند نیز با ساز و کار نامعلومی تجمع میکند. تحقیقات جدید نشان میدهد، چربی موجود در غذاها یکی از دلایل بیماری کبد چرب غیرالکلی محسوب میشود. به نظر میرسد ورود بی رویهی چربیها به درون کبد، زمینه ساز این بیماری است؛ وقتی کبد توانایی تنظیم جذب چربیها را از دست میدهد. در افراد سالم حدود نصف چربی مصرفی به انرژی تبدیل شده و میسوزد و یک دوم باقی مانده در بافت چربی ذخیره میشود.
به طور طبیعی فقط میزان کمی چربی در کبد ذخیره میشود. پیدا کردن ریشهی چربیهای ذخیره شده در کبد چرب غیرالکلی، برای پیشگیری و درمان این بیماری بسیار حایز اهمیت است.
نکات مهم برای بر طرف کردن حالت کبد چرب:
1- مصرف محدود مواد نشاستهای، کاهش مصرف کربوهیدراتها از جمله قند ساده، نان، ماکارونی، کیکها، بیسکویت و دسرها
2- افزایش مصرف سبزیها و میوههای خام و فیبرها
3- استفاده از آب سبزیجات
4- اجتناب از غذاهای سرخ شده و آماده
5- اجتناب از لبنیات چرب شامل: شیر، پنیر، خامه، بستنی، و ماست
6- استفاده از محصولات سویا مانند: شیر و بنیر سویا برای جبران کلسیم شیر
7- اجتناب از مصرف نوشابهها
8- نوشیدن دو لیتر یا ۸ لیوان آب در روز
9- استفاده از منابع غنی ویتامین ث و سلنیوم ( مقدار کم سلنیوم، مورد نیاز افراد سالم، در غذاهای دریایی، مانند میگو و ماهی وجود دارد.)
مصرف بعضی از مواد غذایی طبیعی، فعالیت کبد را در حد مطلوب حفظ میکند. داشتن یک کبد سالم باعث میشود انرژی بیشتر و حال بهتری داشته باشیم. ولی کبدی که بیمار است و به درستی کار نمیکند، باعث احساس خستگی، سردرد، اشکال در تنفس، حساسیت و عدم تحمل بعضی مواد غذایی، مشکلات پوستی و افزایش وزن میشود.
غذاهای مفید برای کبد به دو گروه عمده تقسیم میشوند:
1- مواد غذایی که فرآیند سم زدایی و تصفیه کبد را افزایش میدهند.
2- مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان که در طی فرآیند سم زدایی از کبد محافظت میکنند.
نظر دهید