چربی سوزها و قرص های لاغری
آیا اضافه وزن دارید و تصمیم گرفته‌اید چربی‌های اضافه خود را بسوزانید؟
پس به احتمال زیاد جزو سه گروه زیر قرار می‌گیرید:
گروه اول:
افرادی که بدنبال سریعترین، آسانترین و ترجیحا بی دردسرترین مسیر رسیدن به هدف هستند؛ رژیم‌های زودگذر، مکمل‌هایی که تولید کنندگانشان، وعده تاثیراتی جادویی می‌دهند، انواع شربت‌های لاغری و خلاصه هر چه کاهش چربی را با کمترین زحمتی در پی داشته باشد.
گروه دوم:
افرادی که فکر می‌کنند تنها راه رسیدن به هدف، خون و عرق و اشک است. خودشان را روی دستگاه‌های هوازی و زیر وزنه هلاک می‌کنند و چیزی بجز سبزیجات خام و پروتئین خالص مصرف نمی‌کنند. چنین افرادی، اثربخشی تمرین را مشروط به احساس درد و ناراحتی یا فشاری در این حد می‌دانند. این گروه باوری راسخ دارند که بهترین روش، “روشی ساده” نیست.
گروه سوم:
و بالاخره آخرین گروه شامل ورزشکارانی می‌شود که حد واسط دو گروه دیگر قرار می‌گیرند و بینش بیشتری دارند.
این عده، اگرچه از اهمیت تمرین سنگین و برنامه‌های منظم غذایی آگاه هستند، اما از برخی محصولات موجود در بازار هم که به تسریع کسب نتایج دلخواه و تسهیل کل فرایند بدنسازی کمک می‌کنند، خبر دارند.
آنها بخوبی می‌دانند که استفاده از این مکمل‌ها به تنهایی چربی بدنشان را کاهش نمی‌دهد و کسب نتیجه مطلوب، به خودشان وابسته است و مکمل‌ها فقط روند رسیدن به هدف را تسهیل می‌کنند.
قرص‌های چربی سوز اثرات متنوعی بر بدن مصرف کنندگان خود می‌گذارند. بسته به سن، جنس، توده بدنی و شرایط فردی میزان مصرف قرص‌های چربی سوز متفاوت می‌باشد. بسیاری افراد تصور می‌کنند هر چه مقدار بیشتری از این نوع قرص‌ها مصرف شود وزن بیشتری را از دست خواهند داد. این تصور بسیار بسیار نادرست می‌باشد.
قرص‌های چربی سوز اثرات مفید و مضری بر بدن دارند. این موضوع بسته به نوع و کیفیت قرص‌ها دارد. بیشتر متخصصین و کارشناسان مصرف این نوع قرص‌ها را نامناسب دانسته و افراد را از خوردن آن‌ها منع می‌کنند.
با این وجود انواع بسیار متفاوتی از قرص‌های چربی سوز در بازار وجود دارد که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
مواد اصلی و موثر قرص‌های چربی سوز اغلب شامل کافئین و افدرین است.
مصرف این قرص‌ها گاهی دارای عوراض جانبی و حتی خطر مرگ است. لذا از مصرف بی رویه و خودسرانه آن‌ها باید جدا” خودداری کرد.
این گروه داروها به صورت‌های مختلفی در بدن اثر می‌کنند و همه‌شان مضر نیستند. به عنوان مثال، داروهایی هستند که موجب تجزیه نشدن چربی‌ها در روده شده و منجر به اسهال چرب می‌شوند. البته این داروها در طولانی مدت باعث دفع ویتامین‌های محلول در چربی شده و فرد را با سوء‌تغذیه روبه‌رو می‌کنند.
گروه دیگری از داروهای چربی‌سوز هم هستند که مهار‌کننده جذب چربی هستند و باعث می‌شوند چربی وارد چرخه سوخت بدن نشود. اما به ‌طور کلی داروهای چربی‌سوزی که سوخت‌ و‌ ساز بدن را بالا می‌برند چند مشکل ایجاد می‌کنند و بی‌احتیاطی و ناآگاهانه مصرف کردن آن ها می‌تواند موجب مرگ شود؛ مثلا داروهایی که روی غده تیرویید اثر کرده سوخت و ساز را از آن طریق بالا می‌برند، در افرادی که مشکلات قلبی عروقی دارند، ممکن است موجب مرگ شوند.
از سوی دیگر، این داروها باعث از بین رفتن چربی‌های سلولی شده و به بدن آسیب می‌رسانند. همچنین بالا رفتن سوخت و ساز روی دستگاه گوارش نیز اثرگذار بوده و باعث ناراحتی‌های گوارشی می‌شود. پزشکی که برای افراد چاق (BMI بالاتر از ۳۰) این داروها را به تنهایی یا به صورت ترکیبی تجویز می‌کند، باید عملکرد داروها را توضیح دهد تا بیمار با آگاهی، مصرف چربی‌سوزها را انتخاب کند.
1- مهار کننده‌های جذب و تجذیه چربی
قرص‌های چربی‌سوز توزیع شده در بازار استاندارد نیستند. این قرص‌ها فقط افراد چاق را به سمت خود جذب کرده و منابع چربی را در بدن آنان آزاد می‌کنند.
اصولا قرص هایی مثل ونوستات یا زینکال که نام ژنریک آن اورلیستات است آنتی لیپاز هستند، یعنی بخشی از چربی غذا را با مدفوع دفع می‌کنند، ولی قرص‌های چربی سوز معمولا چربی بدن را می‌سوزاند. بنابراین باید بین قرصی که روی چربی غذا موثر است با قرصی که روی چربی بدن موثر است فرق گذاشت.
ترکیب اصلی در قرص‌هایی مثل زینکال یا ونوستات یا زنولیت که اخیرا وارد بازار شده است، اورلیستات است. این قرص‌ها همراه با غذا، درصد زیادی از چربی غذا را دفع می‌کنند.
در واقع جذب ویتامین‌های E و D و A و k در مصرف‌کنندگان این قرص‌ها صورت نمی‌گیرد. حال اگر قرار باشد فردی در کوتاه مدت از این قرص‌ها استفاده کند، دچار مشکل نخواهد شد، اما اگر در درازمدت مورد استفاده قرار گیرد، عوارض جانبی رخ خواهد داد. این داروها موجب کمبود ویتامین‌های محلول در چربی، افزایش خون‌ریزی ماهیانه در خانم‌ها در اثر اختلال در انعقاد خون به علت کمبود ویتامین k میشود. از سوی دیگر، کمبود هر یک از ویتامین‌های محلول در چربی مانند E نیز عوارض خاص خود را دارد؛ به طور مثال، باعث جذب کمتر مواد مغذی آنتی‌اکسیدان در بدن می‌شود.
اما از آن‌جا که این داروها معمولا جذب بدن نمی‌شود جزو دسته داروهایی است که عوارض جانبی کمی دارد. چون دارو وقتی جذب بدن می شود متابولیسم آن روی اندام‌های بدن بیشتر می‌شود اما وقتی جذب نمی‌شود، عوارض جانبی آن کمتر است.
در غذاهای سرخ شده، کتلت، کوکو و فست‌فودها چربی زیادی وجود دارد. گاهی می‌توان پس از صرف غذای چرب از این قرص‌ها، مصرف کرد و صرفا مصرف محدود این قرص‌ها توصیه می‌شود، نه مصرف مداوم و همیشگی آن ها. مصرف خودسرانه هر نوع دارویی از جمله این قرص‌ها به هیچ عنوان صحیح نیست.
توجه داشته باشید که برخی از این ترکیبات اگر با غذای بسیار چرب خورده شود خطر بی اختیاری مدفوع برای فرد به همراه می آورد.
مصرف خودسرانه هر نوع دارویی از جمله این قرص‌ها به هیچ عنوان صحیح نیست به طور مثال اگر کسی که امگا3 مصرف می‌کند از این قرص‌ها استفاده کند به علت تداخل دارویی، امگا3 را دریافت و سپس با مصرف این قرص‌ها از دست می‌دهد. بنابراین مصرف این قرص‌ها فقط تحت نظر پزشک و یا متخصص تغذیه برای یک دوره محدود صحیح است.
2- سوزاننده‌های چربی
قرص‌های چربی‌سوز معمولا چربی بدن را می‌سوزاند و اغلب دارای کافئین و افدرین هستند و بر اساس این دو ماده باعث افزایش مصرف کالری می‌شوند.
⚠️ با یاد داشته باشید که مصرف قرص‌های چربی سوز تنها در کنار ورزش توصیه می‌شود و اثربخشی این قرص‌ها اگر به تنهایی و بدون ورزش مصرف شود اندک خواهد بود و سبب فشار آوردن به قلب و افزایش فشار خون، تپش قلب و مشکلات گوارشی خواهد شد.
مواد چربی سوز دارای افدرین: سوزانده‌های چربی (که گاهی با نام ترموژنیک‌ها نیز شناخته می‌شوند) این مکمل‌ها سیستم عصبی بدن انسان را تحریک کرده و منجر به افزایش متابولیسم می‌شوند. برخی از نوجوانان برای کاهش وزن و یا افزایش انرژی بدن خود از ترکیبات افدرین استفاده می‌کنند. لازم به ذکر است که مصرف این ماده برای هیچ یک از گروه‌های سنی توصیه نمی‌شود. مکمل‌هایی که دارای افدرا هستند را می‌توان در شمار خطرناک‌ترین و مضرترین مکمل‌ها قرار داد.
افدرین باعث انبساط ریه‌ها می‌شود؛ ضربان قلب و فشار خون را افزایش می‌دهد؛ باعث کاهش اشتها می‌شود و مانند یک دیورتیک عمل می‌کند، یعنی باعث افزایش دفع ادرار می‌شود. البته اگر شما آسپیرین یا یک نوع داروی قلبی یا داروی ضدآسم (غیر از افدرین) را مصرف می‌کنید یا این که نسبت به کافئین حساسیت دارید، نباید از قرص‌های چربی‌سوز استفاده کنید، زیرا باعث نامنظم شدن ضربان قلب، مشکل شدن تنفس و بروز حملات دردناک می‌شوند.
کافئین نیز مثل افدرین باعث افزایش تولید گرما در بدن می‌شود و تحقیقات نشان داده است اضافه کردن آسپیرین به مواد حاوی کافیئن و افدرین، تولید این گرما را بیشتر می‌کند. هنگامی که دمای قسمت مرکزی بدن افزایش یابد، شما به طور خودکار انرژی بیشتری می‌سوزانید.
داروهای چربی‌سوز به علت کاهش سریع وزن، خیلی استفاده می‌شوند، اما بعضی افراد به این داروها خوب پاسخ نمی‌دهند. برای همین توصیه می‌شود در مصرف این‌ داروها احتیاط کنید و از مصرف بی رویه و خودسرانه آنها اجتناب کنید و فقط تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه این داروها را مصرف کنید.
حتی داروهای گیاهی مواد شیمیایی موثر دارد. به طور مثال برای کسانی که یبوست دارند جوشانده برگ سنا استفاده می شود که قرص آن نیز وجود دارد.
این دارو در کوتاه مدت مفید است اما مصرف دراز مدت آن عوارض جدی روی اعصاب فرد می گذارد. بنابراین حتی داروها و جوشانده‌های گیاهی باید تحت نظر متخصص مصرف شود تا عوارض آن به حداقل برسد.

 

– عوارض جانبی مصرف قرص‌های لاغری چیست؟
در صورتی که این داروها بیش از اندازه مصرف شوند یا مدت مصرف بیش از چند هفته شود، عوارض زیر بروز می‌کند:
افزایش ضربان قلب
افزایش فشار خون
تعرق زیاد
یبوست
کم خوابی
تشنگی زیاد
گیجی
پر بودن بینی
سردرد
اضطراب
خشکی دهان

لطفا به این مطلب امتیاز دهید

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای